Mfuwe, Zambia – It’s the circle of life!

Min safari-tour var uppdelad i tre etapper; vandrings-safari, kväll-safari och morgon-safari. Tanken var att under vandrings-safari inte bara kolla på och söka efter stora djur, sånt man kan se från bilen, utan titta närmare på småkryp, växter och bajs. I min mening; måttligt intressant, men det kanske kan vara tjötigt att göra samma slags tour-moment om och om igen, det vill säga, sitta i bilen och kolla på samma djur hela tiden. Så jag var positivt inställd till denna lilla vandring.
Vi gav oss av redan runt 6-tiden för att också hinna se soluppgången

Nu visade det sig att några lejon hade lyckats fällt en buffel i natt. Detta kunde vi ju så klart inte missa och då, när ryktet spridit sig, det senare kommer samlas en hel del folk i bilar runt lejonens byte, tyckte vår guide att vi borde skynda oss dit först. Elefantavföringen kunde vänta.

Lejonen hade ätit hela natten och låg mest och flåsade. Lejonungarna var desto livligare och det var kul att kunna checka av allt; hona, hane, unge.
Nåväl, det var ju faktiskt ett vandringssafari vi skulle ta oss igenom idag. Vi lämnade lejonen, körde bort till ett lugnare område och gav oss ut på blom- och bajs-jakt. Med risk för närkontakt med hungriga djur, hade guiden med sig en beväpnad assistent. Han jobbade också som vakt och kontrollerade området efter tjuvjägare.

Vi fick lära oss en del om blommor, hur man kan se vilket djur som har bajsat på marken och om det är en hona eller hane som har bajsat. Vi kollade också på termit-stackar och fick en ingående förklaring om termiter. Vandrings-safari var sådär, men det blev lite roligare när vi på håll fick se elefanter vandra mot närliggande vattenhål.

Vi begav oss efter denna tur, tillbaka till den resort vi bodde på. Där skulle vi slappa fram till 16 och därefter bege oss ut på kvälls-safari. Nu har jag ju redan fått sett mycket djur under dagen, men när det mörknar kommer andra djur fram, djur som är mer aktiva under kvällen.
Väl tillbaka på vår resort fick jag skåda de flodhästar som höll mig vaken igår kväll. Vår resort ligger precis brevid en flod som är full av flodhästar, krokodiler och en hel del elefanter vandrar efter stranden och kommer väldigt nära middagsbordet.

De två österrikare som jag reser med har varit på flera safarin tidigare. De har rest i de flesta länder på denna kontinent och är smått besatta av safari. Ett djur som ingen av dem hade sett tidigare var leoparden, och när guiden för kvällen frågade oss om det var något speciellt vi var ute efter så blev svaret just: Leopard!
När man ska lokalisera leoparder gör man det med hjälp av aporna. Eftersom leoparder jagar och äter apor, för aporna ett väldigt oväsen när en leopard finns i närheten. Det tog inte lång tid innan vår guide uppfattade apornas varningsrop som tyder på annalkande fara och vi begav oss dit. Efter ca 30 minuter kunde vi skåda vår första leopard.

Fler lejon och flodhästar lite senare:

Nu började det mörkna och det var något oklart hur vi skulle kunna hitta djur ikväll. Tydligen är det ganska lätt med sökarljus. Medans en person kör bilen sitter en annan bredvid och sveper en stark lampa från höger till vänster, fram och tillbaka, tills djurens ögon reflekteras i ljuset. Sökarljuset riktas då mot djuren och chauffören sätter fart ditåt. Djur blir inte skrämda av bilar, de är så pass vana med dem nu. Möjligen kan de bli smått irriterade över att bilar fullastade med turister står deras pågående jakt.
Men ikväll skulle vi bland annat hitta fler leoparder och hyenor (som jag inte lyckades fånga på kort).

Vi fick äran att hjälpa leoparden i jakten. Eftersom aporna blir skogstokiga så fort någon i flocken ser en leopard, skriker de och varnar alla andra djur. Desto djupare in i ett område som en leopard kommer innan den upptäckts, desto större chanser har den att fånga något. Leoparden utnyttjade därför bilen som vi satt i och ytterligare en bil, som skydd, och höll sig mellan våra bilar. Vi rullade sakta framåt och leoparden smög sig saktar framåt ihop med oss.

Vi fick också uppleva ett nära möte mellan en hyena och leopard. Hyenan var framme hos leoparden och kontrollerade om den hade fångat något, vilket den inte hade. Hyenan kom dock lite väl när och det morrades djupt från de båda.
Det är så här hyenan får tag på mat. Speciellt enkelt är det för dem om leoparden har lyckats fånga något. Hyenor lever nämligen på att sno byte från andra djur. De är väldigt dåliga på att jaga själva. Om en leopard, som alltid jagar ensamma, fångar ett byte och en hyena upptäcker det, kallar hyenan på de andra i flocken genom att signalera med sitt kända skratt. En leopard får inte bli skadad, eftersom den som sagt jagar ensam och inte har någon möjlighet att bli omhändertagen av en flock. Leoparden ger därför snabbt upp sitt byte om hyenorna kommer springande. Den enda chans som leoparden har att få behålla sitt byte, är därför att få upp bytet i ett träd.
Hyenor kan i flock också övermanna flertalet lejonhonor. Det är därför lejonhonor gärna äter ihop med förbipasserande hanar, eftersom lejonhanar har större chans att kunna spöa skiten ur hyenorna.
Det här hade varit en bra dag. Det här var min första safariupplevelse och jag kände att, med all närkontakt med så mycket djur som jag hade fått, jag inte kunde be om mer. Det här var stort och jag blev tagen av hur mycket mer intressant safari var än vad jag trodde.
Oavsett hur kommande morgonsafari skulle bli, skulle jag vara mer än nöjd och jag var glad att jag lyckades genomlida denna 12h långa bussresa.

Men det fanns fler djur kvar att se. Morgondagen bjöd på allt det andra och det enda jag saknar är Gepard och Noshörning, men dessa existerar inte i denna park, det visste jag sedan tidigare.

Vi åkte tillbaka till den plats där vi dagen innan hade tittat på lejonens måltid. Lejonen var nu klara med sitt och gamarna hade tagit över och börjat äta upp det lilla kött som lejonen inte kommer åt.

När gamarna är klara kommer hyenorna och äter upp benen. Hyenor äter mestadels ben och det är därför deras bajs är vit! Det lärde jag mig på vandrings-safari! Sköldpaddor äter hyena-bajs eftersom det är rikt på kalcium och stärker deras skal.

”It’s the circle of life!”

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *